BHV

BHV’ers zijn uw gewone collega’s die in actie komen zodra er binnen of rond het bedrijf iets mis gaat. Door hun tijdens opleiding en training opgedane kennis en ervaring zijn zij in staat om adequaat te kunnen handelen. Dit kan zijn bij een bedrijfsongeval, als er iemand plotseling niet lekker of onwel wordt of bij het uitbreken van brand. De BHV’er is in deze situaties getraind om een calamiteit klein te houden of, indien de situatie erom vraagt, een ontruiming veilig en vlot te laten verlopen. Ook is zij of hij in staat om levensreddend te kunnen handelen, de hulpdiensten tijdig te kunnen waarschuwen en op de juiste manier met deze hulpdiensten te kunnen samenwerken. De BHV’er vervult de voorpostfunctie binnen uw bedrijf of instelling.

Zorgvoorveiligheid.nl leidt uw BHV’ers op en verzorgt de jaarlijkse herhalingstrainingen. Dit doen we op een praktische en doelmatige wijze waarbij uw bedrijfsvoering leidend is. Geen verplicht nummer afdraaien, maar maatwerk, afgestemd op de risico’s binnen de werkomgeving van de BHV’er.

Inhoud opleiding BHV

  • Niet spoedeisende eerste hulp:
    • Beoordeling en behandeling bij niet-levensbedreigende aandoeningen. Dit kunnen onder meer wonden, oogletsels, kneuzingen, verstuikingen, breuken of brandwonden zijn.
  • Spoedeisende eerste hulp:
    • Het VL ABC protocol. Veiligheid, Lees de situatie, Ademhaling, Bewustzijn, Circulatie. Een noodsituatie komt altijd onverwacht en komt nooit gelegen. Het VL ABC protocol geeft structuur aan de hulpverlening en helpt de BHV’er in het bewaken van de meest vitale functies van het slachtoffer. Een probleem in A,B of C betekent 112…
    • Benadering bewusteloos slachtoffer, reanimatie-AED, verslikking, shock, angina pectoris, hartinfarct, beroerte, epilepsie, suikerziekte en een hersenschudding.
  • Brandbestrijding:
    • Het onderdeel Brandbestrijding is gericht op omgaan met situaties in uw gebouw. Cursisten leren een beginnende brand te blussen met de daarvoor beschikbare middelen, in theorie én praktijk. We behandelen hoe brand ontstaat en welke middelen gebruikt kunnen worden om de brand te blussen. Vanzelfsprekend komen daarbij ook de gevaren van het blussen aan bod.
  • Ontruiming:
    • In het onderdeel Ontruiming wordt aandacht besteedt aan de rol en taken van de BHV’er tijdens een ontruiming van uw bedrijf of instelling. Ook is er aandacht voor de ontruimingsvoorzieningen en de samenwerking met externe hulpverleners.
    • Bij een calamiteit is het van groot belang dat er leiding wordt gegeven bij een calamiteit. Daarom besteden wij tijdens de opleiding aandacht aan deze leidersrol. We beantwoorden de vraag wie de aanvoerdersband draagt bij een noodsituatie. Een winnend team speelt in zijn sterkste opstelling en heeft een goede aanvoerder!

Opleidingsduur

De opleiding BHV bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel en duurt 2 dagen. Desgewenst kunnen de deelnemers de theorie in eigen tijd en omgeving volgen middels E Learning. Hierdoor wordt de cursusduur teruggebracht naar 1 dag, waarin het praktijkgedeelte wordt afgerond. Het behaalde certificaat is één jaar geldig. Om het certificaat en daarmee de kennis en ervaring op peil te houden volstaat een jaarlijkse training van één dag. Hierbij passeren alle onderwerpen en voldoet de BHV’er aan de wettelijke verplichtingen.

Iedere opleiding of herhaling wordt afgesloten met een erkend diploma en pas.